Com'on Home is een geïntegreerde dienst (van project tot realisatie) die collectieven begeleidt bij de co-constructie van hun gedeelde woonomgeving door de bewoner·ster in het hart van het duurzame vastgoedproject te plaatsen .

Samen bouwen aan het gemeenschappelijke in de woonomgeving

Het collectief wonen, ons werkinstrument

Co-housing, waarom ?

WONEN

WONEN

 • Verwelkom de mensen om je heen
 • Zorg voor je persoonlijk comfort
 • Rond je levensplek

COÖPEREREN

COÖPEREREN

 • Zich organiseren om samen te leven
 • Onderlinge steun creëren
 • Rond een gedeelde governance

HET GEMEENSCHAPPELIJKE BEOEFENEN

HET GEMEENSCHAPPELIJKE
BEOEFENEN

 • Het delen van goederen en ruimtes
 • Diensten uitwisselen
 • Rond een samenwerkingsproject

Welkom in de wereld van co-housing! Op zoek naar verandering ?

Com'on Home richt zich tot mensen die bereid zijn hun co-housing mee op te bouwen in een project van samen doen en samen leven.

Wij werken ook samen met vastgoedprofessionals die woningen willen produceren voor en met de bewoners. Met onze partners staan wij tot uw dienst om samen te bouwen aan het gemeenschappelijke in de woonomgeving.

Heeft u een burgerlijk en duurzaam vastgoedproject? Bent u eigenaar van onroerend goed? Wij ondersteunen u van opzet tot oplevering.

IK WOON !

Technische en sociale bijstand voor uw gedeelde huisvestingsproject.

Collectieve begeleiding :

Samen bouwen we aan een systeem van gedeeld bestuur naar uw beeld. Wij begeleiden het leven van uw collectief vanaf de oprichting tot aan de structurering en wij definiëren het gemeenschappelijke project.

Een collectieve woning is in de eerste plaats een menselijk project. Cohesie rond een gemeenschappelijk doel betekent dat we onszelf de kans geven om samen het schip veilig naar de haven te brengen.

Technische bijstand :

Of het nu gaat om de lancering, de oprichting en/of de uitvoering van een cohousing, wij staan u bij in de juridische en financiële structurering, in het programma van de ruimten, in de stedenbouwkundige planning, in de prospectie en de aankoop van een gebouw, alsook in de operationele opvolging van het vastgoedproject.

Er zijn veel technische kwesties en elk project is uniek, omdat het wordt gevormd door uw groep en zijn specifieke behoeften. Wij zijn er om deze zoektocht met u te delen.

Relatie met partners :

Afhankelijk van de kenmerken van uw project mobiliseren wij een netwerk van partners. Betrokken partners, wij helpen u om professionele relaties te bewaken en te omkaderen. 

Weten hoe je uzelf moet omringen is één van de sleutels tot het succes van je project. Omdat het om een collectief en ambitieus avontuur gaat, is samenwerking van essentieel belang.

IK WERK IN VASTGOED

Een gespecialiseerde begeleiding in collectieve woningen vastgoedprojecten.

Begeleiding van de bewoners :

Collectieve woningen worden samen met de bewoners ontworpen, een proces dat een duurzame en kwalitatieve ontwikkeling garandeert. Wij faciliteren de interface tussen de actoren van het vastgoedproject en de bewoners, op basis van de samen bepaalde randvoorwaarden.

Het is een groot menselijk avontuur dat een nieuwe dimensie toevoegt aan een vastgoedproject. Wij begeleiden de inzet en participatie van de bewoners.

Advies voor uw vastgoedprojecten :

Technisch advies, haalbaarheidsstudies, bijstand bij het opzetten en ontwikkelen van co-housing projecten.

Elk project is uniek. Wij zijn gespecialiseerd in collectieve woningen.

Presentatie en evenement :

Wil je het thema verkennen? Wij kunnen werken in verschillende vormen: seminars, presentaties, interviews, enz. Collectieve huisvesting kan nieuwsgierigheid opwekken.

De impact op de beroepspraktijk, op de participatie van de toekomstige bewoners en de uitdagingen van een collectief en duurzaam vastgoedproject zijn allemaal thema's die onze verhouding tot ruimte en huisvesting in vraag stellen.

Relatie met de partners :

Afhankelijk van de kenmerken van uw project mobiliseren wij een netwerk van partners. Betrokken partners, wij helpen u om professionele relaties te bewaken en te omkaderen. 

Weten hoe je uzelf moet omringen is één van de sleutels tot het succes van je project. Omdat het om een collectief en ambitieus avontuur gaat, is samenwerking van essentieel belang.

SAMEN WERKEN ?

Op een ad hoc basis :

Voor een specifieke behoefte, volgens een "à la carte" programma.

In aanvulling op uw middelen :

Een begeleidingsprogramma op maat om aan uw werkelijke behoeften te voldoen.

Een bijstandsdienst :

Voor elke stap van uw co-housing project.

 

Bij Com'on Home voelen we ons rijk in de verscheidenheid van mensen en organisaties waarmee we samenwerken.

Notre Logis

" C comme Chouette, Créatif, Co-création, Carrément... O comme "on ne va pas y passer la nuit" : choisir Com'on Home, c'est faire rentrer du professionnalisme et de la bonne humeur dans votre projet, c'est se donner les moyens de faire partie des 10% d'habitats groupés qui réussissent et qui construisent autrement d'autres logements. Les réunions sont encadrées et maîtrisées dans le respect de l'esprit du groupe et la perspective d'une autonomie progressive et informée." Elodie, co-housing project

©Notre Logis

LivingStones

« In Com'on Home heeft LivingStones een uitgelezen partner gevonden om woonprojecten te ontwikkelen die haar waarden weerspiegelen : respect voor mensen, kwaliteitshuisvesting, huisvestingsmix, sociale cohesie, luisteren naar behoeften, enz. Door deze nauwe relatie met Com'on Home wil LivingStones de toekomstige huurders van de flats betrekken bij het besluitvormingsproces en bij het gemeenschapsleven. Dankzij de dynamiek en de vaardigheden van Com'on Home is LivingStones ervan overtuigd dat uit de samenwerking coherente projecten zullen voortkomen. » Louise Claerbout

Coopcity

"Com'on Home is een bedrijf dat professionalisme weet te combineren met luisteren naar de behoeften. Zij aarzelt niet om met andere actoren in zee te gaan om een complete dienstverlening aan te bieden die het best beantwoordt aan de uitdagingen waarmee de bewoners worden geconfronteerd. Bovendien is Hélène echt gepassioneerd door het thema van de woning, neemt zij dit project zeer ernstig en heeft zij de ambitie om het samenleven in uw huis of uw wijk een eerlijke plaats te geven.." Emilie Colle en Audrey Reynier, Coopcity

Habitat et Participation

" J'ai eu le plaisir de collaborer avec Hélène dans l'accompagnement d'un projet d'habitat groupé. La collaboration avec Hélène est facile, professionnelle tout en étant conviviale. Je me réjouis des opportunités futures." Anne-Catherine Remacle

Laurent, citoyen

"Une façon magistrale pour faire émerger des éléments complétement flous. Ce sont des concepts sur lesquels sur lesquels je ne savais pas mettre de mots et, à la fin de la journée, ils étaient évidents et notre choix aussi."

Laurent a participé à un workshop sur les enjeux d'un projet immobilier

Nieuws

Infosessie

 • Je denkt aan een project voor gedeelde huisvesting en je zegt tegen jezelf dat 2023 goed is, het is het jaar waarin je begint te handelen ?
 • Bent u betrokken bij een project, staat er veel op het spel en wilt u uw horizon verbreden ?
 • Of bent u gewoon nieuwsgierig naar een stukje van het gedeelde en participatieve woonuniversum ?

 

Welkom op onze mandelijkse infosessies, volgende sessies : 24/01/2023 - 21/02/2023 - 21/03/2023 - 25/04/2023

 

Wat kan ik verwachten ?

Door deel te nemen, zult u in staat zijn om :

 • Ontdek onze technische en sociale bijstand voor de realisation van collectieve huisvestingprojecten, voor elke publieke, burgers, privé of vereningsinstelling.
 • Advies ontvangen over uw project (indien van toepassing)
 • Leren van de verhalen en ervaringen van de deelnemers

 

Hoe deelnemen ?

Online, gedurende 50 minuten, gratis, met registratie om ons het beheer te vergemakkelijken via dit formulier, dank u !

Een stage bij Com'on Home ?

Nieuwsgerig naar wat er achter de schermen gebeurt ? Wil je meewerken aan een project met een sociaal doel ? Om uw vaardigheden te ontwikkelen en een verschil te maken ? Om het stageaanbod te raadplegen, ga daarheen ! Om een sollicitatie te sturen, schrijf hier : hello@com-on-home.be

10/11/2022

Archiweek 2022

Workshop architectuur participatieve

Archiweek is een evenement organiseerd door Urban.brussels om architectuur in Brussel te steunen.


Deze workshop heeft tot doel :

1°) Definiëren wat we bedoelen met burger- of participatiearchitectuur ;

2°) De dialoogpunten tussen toekomstige bewoners en architecten vaststellen;

3°) De belangrijkste elementen voor een participatieve architectuur identificeren en uitdiepen.

 

De VZW Com'on Home is actief in het ondersteunen van de ontwikkeling van vormen van collectieve huisvesting in Brussel. Deze kwesties maken deel uit van ons dagelijks werk en voor ons is het gemengde gebruik en de flexibiliteit van een gebouw afhankelijk van de toe-eigening van deze functies door de toekomstige gebruikers.

 

Infos en inschrijving : https://bit.ly/3rystAe

Cohab Cafés

Een burgerlijke ruimte over cohousing.


Kom elke 4e dinsdag van de maand naar het Cohab Café, een ruimte voor leren, uitwisselen en ontmoeten rond cohousing.

De herfstcyclus is gepland, om deel te nemen, ga hierheen.

13/09/2022

L'Expédition Co-habitat

Een toekomstige plek om te wonen die samen is uitgedacht, ontworpen en gebouwd, een gebouw dat gedeeld en participatief wil zijn ? Co-housing is een hele expeditie.

 En wat als deze weg naar een andere manier van wonen werd afgelegd door verschillende mensen in een dynamiek van wederzijdse hulp en gezelligheid ? Dit is het programma van de "Co-habitat expeditie". In 3 maanden stelt dit programma van ondersteuning, opleiding en workshops u in staat om de essentiële fundamenten te leggen van uw collectief huisvestingsproject.

De VZW Com'on Home nodigt u uit om deel te nemen aan de "Co-habitat expeditie", focus op de verbeelding van het project voor deze herfst !
Om zich te inschrijven en meer informaties te krijgen : https://bit.ly/3R3X1EE 31/08/2022

Een nieuwe website

Een van de belangrijkste projecten van 2021 was het herontwerp van de website. Het werd tijd! Dit werk begeleidde onze zomer en een deel van de herfst.

Natalia, rechts, ontwierp de nieuwe site met de hulp van Etienne van het collectief Luuse, links! Het was een mooie en gelukkige samenwerking. Dank u, voor altijd!

Com'on Home heeft nu een geactualiseerde en aanpasbaar website, dat was een van de uitdagingen.

Samen doen

Het cohousing project Notre Logis nam een pauze tijdens een bezinningsmoment, een gelegenheid om zich opnieuw te verbinden met de bestaansreden van het gemeenschappelijk woonproject. Com'on Home was aanwezig om de samenwerkingsworkshops voor dit beslissende moment in het leven van de groep te faciliteren. Dank u voor het vertrouwen! 09/2021

Een vastgoed project, samen

Het cohousing project Notre Logis begint te zoeken naar een terrein om samen te verwerven, een hectische fase! Er moeten veel keuzes worden gemaakt, als groep, om de bestemming te bereiken. Met methoden van collectieve dynamiek, ondersteunt Com'on Home hen met een dienst van begeleiding en vastgoed bijstand: enquête, definitie van de architecturale behoeften, onderhandeling, inzet van een project... het programma is geladen! 03/2021

Het beweegt !

Com'on Home heeft een bewuste keuze gemaakt om zich een werkruimte in een tijdelijke bezetting met een sociaal oogmerk aan te bieden. Na in Cygnes te hebben gehost, opent Maxima in Vorst nu haar deuren voor ons! Dank u Communa voor het faciliteren van de totstandkoming van deze woon- en werkruimten voor en door haar bezetters. 01/2021

Een gedeelde ruimte voor ambachten

Fais-le-toi-même is een creatief en duurzaam ecosysteem dat een netwerk faciliteert rond een plaats om de duurzame creatiesector te verbinden, om middelen te delen en te consolideren. Voor een kortetermijnmissie van 5 maanden begeleidden we de non-profitorganisatie bij het zoeken naar en ontwerpen van een duurzame locatie.  De resultaten? Een op maat gemaakt participatief beheersmodel, ten dienste van de ontwikkeling van een dynamiek van wederzijdse hulp tussen de gebruikers van de plaats, kom en ontdek het zelf! 12/2020

Begeleidende begeleidsters

Com'on Home is geselecteerd om deel te nemen aan het Seeds-programma van Coopcity. Een jaar lang zullen we steun krijgen bij de oprichting van sociale-economieondernemingen! 09/2020

Onze werkcollectieve wordt van dag tot dag opgebouwd.

Afhankelijk van de mensen die het van hun passies en hun verplichtingen drijven.

Wij werken vanuit de diepe overtuiging dat collectieve woning een antwoord is op de uitdagingen van onze maatschappij.

Het is een krachtige vector van verandering, wil je meedoen ? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Deelnemers :

Drager

DRAGERS

 • Méloé
 • Léna
 • Hélène

Ondersteuner

ONDERSTEUNERS

 • Natalia
 • Luuse
 • Chadi
 • Mathilde
 • William
 • Pauline
 • Moons

Hulpbronnen

HULPBRONNEN

 • Marc
 • Claudia
 • Renaud
 • Manu
 • Audrey

Onze werkthema's : co-housing, collectieve begeleiding, architectuur en vastgoed, juridisch en financeel, ondernemingsontwikkeling, communicatie en graphic, webdesign.

Met de steun van :

Website ontwikkeld door Natalia Pageau met de hulp van Luuse, wij danken hen hartelijk.

 

Een koffie ?

Newsletter

Abonneer u op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven